Ryijyn viimeistely, huolto ja hoito

Olen joskus vuosia sitten pitänyt Jalasjärven kansalaisopistossa kurssin, jonka aiheena oli "Ryijyn ompelu". Kurssin aikana käytiin läpi ryijyn valmistamisen eri vaiheita suunnittelusta ja aloituksesta aina nukan ompeluun ja ryijyn viimeistelyyn sekä hoitoon. Kurssimateriaaliksi laatimani ohjeet löydät seuraavista linkeistä: 

Kyseisiä viimeistely- ja hoito-ohjeita voi soveltaen käyttää myös valmiin ryijyn huoltoon.

Tässä kerrottuja niksejä ja ohjeita voi käyttää ryijyn valmistuksessa ja viimeistelyssä sekä hoidossa, mutta älä yliarvioi omia kykyjäsi. Tee ensin kokeiluja pienemmässä mittakaavassa ja luota ammattilaiseen, jos sinua vähänkin epäilyttää oma osaamisesi. Ryijy on aina arvokas tekstiili, sillä sen on joku valmistanut käsityönä.

Ammattitaitoista ryijyn korjaus- ja huoltopalvelua voi kysyä esimerkiksi Konservointikeskuksesta.

Ryijyn voi itse valmistaa esimerkiksi kangaspuissa kutoen tai valmiille pohjakankaalle ommellen. Aina voi suunnitella omankin mallin, mutta valmiiksi suunnitellun mallin tarvikkeineen voi myös ostaa.

Ryijytarvikepaketteja myyvät mm.: Jos sinulla on tiedossa joku muu ryijytarvikepaketteja myyvä yritys, jonka tiedot haluaisit liitettäväksi tähän, niin ota yhteyttä.

Ryijyn viimeistely

Eräs ryijykurssillani ollut harrastaja otti vuosien jälkeen minuun yhteyttä ja pyysi minua viimeistelemään hänen ommellen valmistamansa ryijyn. Syystä tai toisesta ryijy oli jäänyt viimeistelyä eli kampaamista ja leikkaamista vaille. Tässä linkissä ohje aiheeseen liittyen.

Hänen valmistamansa ryijy on nimeltään Satupurjeet ja se on Suomen Käsityön Ystävien mallistosta.

Nukkarivi kerrallaan "aukaistaan" viivoittimen avulla ja nukka suoristetaan pyöreäpiikkisellä kammalla.

Kuvassa on neljä riviä aukaistu ja suoristettu nukat ja seuraavaksi leikataan ylipitkät ja hapsuiset päät sekä "nöyhtä" pois (ks. piirroskuva).

Kuva 1. Leikkaa selvästi pidemmät "huiput" ja auenneiden nukkalankojen päät. Enintään 2 - 4 mm. Kuva 2. Leikattu nukkapinta on "tasaisen epätasainen" ja eläväpintainen, mutta siisti. Klikkaa kuvasta, niin saat tarkemmat ohjeet.

Ryijyn viimeistelyssä käytettävät välineet ovat viivoitin, pyöreäpiikkinen kampa ja terävät sakset.

Ryijyn upeat värit ja asteittain liukuvat värisävyt pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun viimeistelykin on tehty kunnolla. Kun tekee suuren työn ja valmistaa käsityönä ryijyn, ei työtä kannata jättää kesken. 

Ommellen valmistettu Satupurjeet-ryijy viimeisteltynä.