Matot - valmiista valikoimasta tai tilauksesta

Loruloimen matot suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa käsityönä kangaspuilla kutoen.

Tilaustyönä asiakkaan toivomusten mukaan valmistetut matot ovat tärkeä osa Loruloimi Ky:n tuotantoa.

Mattoja on myös varastossa valmiina. Varastovalmiit matot ovat myynnissä Loruloimen nettikaupassa ja

lähes kaikkia nettikaupassa valmiina olevia mattoja voidaan lyhentää sopivan mittaiseksi!

Tilaustyönä sopiva matto juuri sinulle!

Tilaustyönä valmistetut matot suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa ja/tai hänen toiveidensa mukaan. Tekstiilin on tarkoitus sopia suunniteltuun paikkaan ja aiottuun käyttötarkoitukseen mahdollisimman hyvin.

Kerro, millaisen maton sinä haluat, niin suunnitellaan ja valmistetaan sinulle juuri sellainen.

Tilaustyönä valmistettavan maton hinta

Jokainen tilaustyönä valmistettava matto on erilainen, joten kerro millaisen maton haluat, niin saat sille yksilöllisesti lasketut hintatiedot.

Kuteiden ja muiden valmistuksessa käytettävien materiaalien hinnat ja laatu vaihtelevat eri toimittajilla. Maton lopulliseen hintaan vaikuttavat valitut materiaalit ja kuviointi (raidoitus tms.).

Sekä valmiskuteita että räsykuteita (tai joitain muitakin materiaaleja) voidaan käyttää myös yhdistellen samaankin mattoon. Silloin hinta lasketaan tapauskohtaisesti erikseen.

Tässä kuitenkin hintatiedot osapuilleen:

  • Valmiskuteista kudottuna noin 120 € - 130 € / neliömetri.
  • Käsinleikatuista räsykuteista kudottuna 142 € / neliömetri.

Esimerkiksi noin 80 cm leveä puuvillatrikookuteesta (= valmiskude) valmistettu käytävämatto maksaa 96 €/metri.

Hinta lasketaan aina ennen maton valmistamista, joten lopullinen hinta ei ole yllätys.

Hintaan lisätään lähetyskulut ks. tilausohjeet. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %.

Mitä tietoja maton suunnitteluun tarvitaan?

Tärkeää on se, että matto sopii tarkoitukseensa niin värien, materiaalien kuin kokonsakin puolesta mahdollisimman hyvin.

Ainakin seuraavia asioita on hyvä miettiä alustavasti jo ennen tilausta.

  • Värit ja malli
  • Maton koko eli leveys (minimi ja maksimi) ja pituus (minimi ja maksimi)
  • Materiaalit
  • Hapsut vai kanttaus

Katso alta tarkempia ohjeita tai ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Värit ja malli

Joskus väri ja maton malli (raidoitus tai muu kuviointi) ovat asiakkaalle ihan selvät ja silloin sitä on helppo lähteä toteuttamaan.

Jos ajatus on vielä hiukan hakusessa, niin ideoita voi etsiä lehtien kuvista, Internetin ihmeellisestä maailmasta tai vaikkapa naapurin ja sukulaisten luota. Kun suunnittelija saa edes jonkinlaisen vihjeen siitä, mihin suuntaan suunnittelussa lähdetään, niin siitä voi tehdä alustavia luonnoksia, joita muokataan niin kauan kuin haluttu malli on saatu suunniteltua.

Sen jälkeen pyritään löytämään mallia vastaavat materiaalit ja värit.

Mustavalkoinen tilaustyönä valmistettu matto.

Mustavalkoinen raitamatto on selkeistä linjoista pitävän perusjuttu, mutta miten raidoista saa sopivat?

Tämän maton tilaaja pohti aluksi raitojen "oikeaa" leveyttä. Matto on kooltaan noin 140 cm x 200 cm ja raitojen leveys on noin 10 cm. Maton päät on huoliteltu puuvillaisella kanttausnauhalla.

Ohjeeksi samanlaisiin pohdintoihin esimerkiksi näin:

Leikkaa sanomalehdistä, mainospostista, jostain värillisestä paperista tai kankaasta sekä valkoisesta tulostuspaperista suikaleita. Asettele suikaleet lattialle "matoksi" ja katsele niitä seisaaltaan, kuten mattoakin useimmiten katsellaan.

Näin on helppo kokeilla mikä leveys miellyttää omaa silmää, minkä levyiset raidat eivät "vilistä" silmissä ja mikä on ympäristön muiden esineiden vaikutus raitojen leveyteen.

Maton koko eli leveys ja pituus

Maton koko määräytyy sen mukaan, minne se on tarkoitus sijoittaa.

Tällä hetkellä tilauksesta pystytään valmistamaan maksimileveydeltään noin 135 cm-140 cm levyisiä mattoja. Ja tietenkin kapeampia. Pituus voi olla lähes mitä tahansa. Leveämpiä mattoja on joissain tilanteissa mahdollisuus valmistaa pidemmällä toimitusajalla, joten kysy tarvittaessa lisää.

Matto kutistuu/vetäytyy aina hiukan, kun se otetaan pois kangaspuista. Tarkkaa kutistumisen määrää ei pysty sanomaan, sillä se riippuu mm. käytetystä kudemateriaalista, mutta myös valmistusteknisistä asioista. Yleensä kutistuminen on suunnilleen 3-7 cm.

Sen vuoksi ennen valmistusta olisi hyvä tietää, mitkä ovat maton leveydessä ehdottomat minimi- ja maksimimitat, niin se saadaan tehtyä todennäköisimmin juuri oikean kokoiseksi.

Pituudessa on enemmän ns. "pelivaraa", mutta varsinkin raidallisissa matoissa on tilausvaiheessa hyvä olla tiedossa myös pituussuuntaiset minimi- ja maksimimitat.

Materiaalit

Mattoja voidaan tehdä monista eri materiaaleista ja useimpia niistä voidaan myös yhdistää samaankin mattoon.

Valmiskuteet

Ns. valmiskuteet ovat tekstiiliteollisuuden sivutuotteena syntyvää materiaalia. Useimmiten ne ovat puuvillatrikoota, mutta voivat olla myös muuta materiaalia. Ne ovat kankaan reunasta jäävää kaitaletta ts. niitä ei varta vasten valmisteta matonkuteeksi. Sen takia myös kuteiden paksuus ja laatu vaihtelevat. Osa valmiskuteista värjätään vasta kuteena.

Ontelokude on tasalaatuinen, pyöreä ja napakka kierrätyspuuvillainen materiaali. Ontelokude valmistetaan kierrätyspuuvillasta, joka saadaan trikooteollisuudessa syntyvistä jäännöstilkuista. Osaa ontelokuteista ei erikseen värjätä, vaan värit muodostetaan lajiteltavien kangastilkkujen väreistä. Osa värjätään, kuten muutkin matonkuteet.

Valmiskuteista valmistettujen mattojen pinta on yleensä tasaisempi kuin räsykuteista valmistettujen. Mattojen kestoon ja laatuun sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta, vaan se on lähinnä makuasia, minkä tyyppisestä matosta tykkää.

Räsykuteet

Räsykuteet ovat puhtaista käytetyistä tekstiileistä (esim. vaatteet, kodintekstiilit) leikattuja kuteita. Ne voivat sisältää monia eri tekstiilimateriaaleja ja ovat tyypillisesti epätasaisia ja saattavat sisältää myös saumakohtia tms.

Räsykuteita voidaan leikata joko koneellisesti (tehtaassa) tai käsikäyttöisellä sähköleikkurilla, saksilla tai ns. repimällä (esim. lakanakankaita lankasuoraan). Räsykuteet vaativat enemmän työtunteja sekä leikkaamisen että kutomisen aikana, joten siksi niistä valmistetut matot ovat yleensä kalliimpia kuin valmiskuteista valmistetut, vaikka räsykuteet tehdäänkin ns. ilmaisesta kierrätysmateriaalista.

Räsykuteissa värivaihtoehdot ovat valmiskuteita runsaammat, mutta saattaa olla, että jotain väriä on saatavissa vain pieni määrä. Jossain määrin räsykudemateriaaleja voidaan värjätä halutuiksi sävyiksi ennen kuteeksi leikkaamista.