Leikkaa matonkuteet itse!

Matto voidaan valmistaa myös sinun omista kuteistasi.

Nyt voit leikata itse omat käytetyt tekstiilisi kuteiksi ja saada mattoon ihan perinteistä tunnelmaa, kun raidoista pilkistävät tutut kuosit ja omat muistot. Sitä paitsi kuteiden leikkaaminen on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Uskallatkos kokeilla?

Pyydä lisäohjeita ja vinkkejä kuteiden leikkaamiseen ja suunnitellaan yhdessä sinulle mukava matto.

Sekä itse leikattua kudetta että ns. valmiskuteita voidaan käyttää myös yhdistellen samaankin mattoon ja tarvittavat materiaalit hankitaan tilauksen yhteydessä, jos sinun itse leikkaamasi kuteet eivät pelkästään riitä.

Asiakkaan itse leikkaamien/toimittamien kuteiden hinta hyvitetään valmistettavan maton hinnasta. Pyydä tarjous!

T-paita, kukkamekko, pussilakana, college-takki...

Kasa vaatteita - ja sitten Riepurulla...

Kauhtuneita T-paitoja, polvesta rikkuneet college-housut, maalitahrainen huppari, pieneksi jääneet sukkahousut, kulahtaneet kalsarit jne...

Tässä on sitten tulos! Klikkaa kuvaa ja katso pieni kuvasarja.

Näin leikkaat matonkuteet itse

Matonkuteeksi käyvät lähes kaikki tekstiilimateriaalit, jotka voi leikata ohueksi nauhaksi eli kuteeksi ja jotka eivät leikattuna purkaudu. Esim. jotkin neuleet eivät kestä nauhaksi leikkaamista.

Matonkuteiden leikkaamisessa on varmasti niin monta tapaa kuin on tekijääkin, mutta tähän on koottu joitain ohjeita, joilla pääsee alkuun. Kysymällä saat lisää vinkkejä ja ohjeita.

Matonkuteen "oikea" leveys riippuu materiaalista. Ohuista ja pehmeistä kankaista voi leikata leveämpää suikaletta ja paksuista ja jäykistä kankaista kapeampaa. Jonkinlaisena "nyrkkisääntönä" voisi sanoa, että löyhästi kierrettynä kude on suunnilleen lyijykynän paksuista. Kuteet voivat olla eri levyisiä, jolloin kudottuna pinta on myös epätasaisempaa kuin saman levyisistä kuteista kudottuna. On ihan makuasia, kumpi on parempi.

  • Pese leikattavat tekstiilit (vaatteet, lakanat, verhot ym. kodin tekstiilit), sillä ei kannata käyttää aikaa ja nähdä vaivaa likaisten tekstiilien kanssa. Sellaiset tahrat, jotka pesussa eivät lähde, eivät välttämättä kuteessa haittaa (esim. maalitahrat, kynän jäljet yms.) ja haittaavat kohdat voi leikatessa ottaa pois.
  • Kuteiden leikkaamiseen tarvitaan kunnolliset sakset, jotka ovat "käteen sopivat" ja niissä on terävä terä. Tylsillä saksilla ei kannata leikata, koska niillä saa vain kätensä kipeiksi.
  • Ennen leikkausta poista napit, vetoketjut, tuotemerkit ja muut "ylimääräiset" asiat.
  • Lakanakankaat ym. joustamattomat materiaalit voi repiä kuteeksi. Leikkaa saksilla pieni alku langan suuntaan ja repäise suikale lähes toiseen reunaan asti. Pyöristä pää, leikkaa uusi alku ja repäise taas toiseen reunaan. (ks. Kuva 1)
  • Lakanan tai muun kankaan voi ommella myös putken muotoon ja leikata ympäri. Saumakohta pitää ommella sellaisella ompeleella, joka ei leikattuna purkaudu, kuten kolmipisto sik-sak, tavalinen sik-sak ja suora ommel lisäksi tai saumuri-ommel. Tarkista "koeompeleella", mikä ommel kestää. (ks. Kuva 2)

Kuva 1: Leikkaa saksilla pieni alku langan suuntaan ja repäise suikale lähes toiseen reunaan asti. Pyöristä pää, leikkaa uusi alku ja repäise taas toiseen reunaan.

Kuva 2: Lakanan tai muun kankaan voi ommella myös putken muotoon ja leikata ympäri.

  • Vaatteet voi myös leikata putkimaisesti "ympäri", jos vaatteessa olevat saumat ovat sellaiset, että ne eivät leikattuna purkaudu tai ole liian paksut. Esim. trikoovaatteessa kannattaa kokeilla lähteekö sauma purkautumaan, kun leikkaa ensimmäisen koepätkän. Jos sauma purkautuu vedettäessä kappaleita erilleen, ei kannata leikata enempää sillä tavoin. (ks. Kuva 3 )
  • Jos ei halua leikata saumoja mukaan tai ne purkautuvat leikattuna, kannattaa vaatteet leikata erillisiksi kappaleiksi, joista poistetaan saumat, pyöristää kulmat ja leikata kudetta reunaa pitkin ympäri. (ks. Kuva 4)

  • Erilliset kappaleet voi myös ommella isommiksi kappaleiksi tai putkeksi ja leikata kuten edellä. (ks. Kuva 2)

Kuva 3: Vaatteet voi myös leikata putkimaisesti "ympäri", jos vaatteessa olevat saumat ovat sellaiset, että ne eivät leikattuna purkaudu tai ole liian paksut.

Kuva 4: Jos ei halua leikata saumoja mukaan tai ne purkautuvat leikattuna, kannattaa vaatteet leikata erillisiksi kappaleiksi, joista poistetaan saumat, pyöristää kulmat ja leikata kudetta reunaa pitkin ympäri.

Suunnittelu

Suunnitellaan matto yhdessä juuri sinulle ja haluamallasi tavalla. Tilaustyönä valmistettu tekstiili on aina oikean kokoinen ja oikean värinen.

Ennen valmistamista saat tilausvahvistuksen, josta lopullinen hinta selviää, joten ei tule yllätyksiä.