Käytetyistä vaatteista kuteiksi ja kuteista matoksi

Tämä kuvasarja on tehty vinkiksi siitä, miten kasasta käytettyjä ja pois laitettavia vaatteita saadaan tehtyä kaunista ja käyttökelpoista materiaalia ja siitä mainiosta materiaalista esimerkiksi kaunis matto.

Jos yksikin tämän kuvasarjan katsojista innostuu itse tekemään ja kokeilemaan, niin kuvasarja on onnistunut, vaikka kuvien laatu onkin paikoin melko heikko. Värit näyttävät eri kuvissa erilaisilta, vaikka kyseessä on ihan samat vaatteet ja samat kuteet. Siitä pahoittelut tässä vaiheessa. 

Lisäohjeita matonkuteiden leikkaamisesta löydät tästä linkistä

Tekemisen ja onnistumisen iloa kaikille!

Ensin oli kasa kaikenlaisia käytettyjä vaatteita: kauhtuneita T-paitoja, polvesta rikkuneet college-housut, maalitahrainen huppari, pieneksi jääneet sukkahousut, kulahtaneet kalsarit jne...

Aloitetaanpa ensin esimerkiksi tästä kauhtuneesta puserosta.

Vaatteet voi leikata putkimaisesti "ympäri", jos vaatteessa olevat saumat ovat sellaiset, että ne eivät leikattuna purkaudu tai ole liian paksut. Esim. trikoovaatteessa kannattaa kokeilla lähteekö sauma purkautumaan, kun leikkaa ensimmäisen koepätkän. Jos sauma purkautuu vedettäessä kappaleita erilleen, ei kannata leikata enempää sillä tavoin. Tai sitten, kuten seuraavassa kuvassa sama asia, mutta hiukan tehokkaampana/nopeampana versiona...

Tämän puseron leikkaus aloitettiin helmasta ja ensin leikattiin kaksinkertaisena suikaleita melkein toiseen raunaan asti, mutta ei ihan...

Kun pusero oli suikaloitu kainaloihin asti, leikattiin kiinni jätetystä reunasta vinottain (ks. kuva), jolloin saatiin kude pysymään yhtenäisenä. Kainaloiden kohdasta ja hihoista jatkettiin sitten putkimaisesti ympäri, sillä "suikalointi" ei siinä oikein enää onnistunut.

Ja kerälle...

Jos ei halua leikata saumoja mukaan tai ne purkautuvat leikattuna, kannattaa vaatteet leikata erillisiksi kappaleiksi, joista poistetaan saumat, pyöristää kulmat ja leikata kudetta reunaa pitkin ympäri.

Seuraavaksi "Iloisen ketun joukkue".

Saumojen tereet haluttiin pois kuteesta, joten housut leikattiin kappaleiksi siten, että saumat ja vyötärökuminauhat jäivät pois. Painokuva ja polvessa oleva reikä eivät haittaa mitään.

Muutamaa TV:n ääressä vietettyä tuokiota myöhemmin...

Siinä ne ensimmäisen kuvan vaatteet nyt ovat kerällä. Sieltä löytyvät niin "Iloisen ketun joukkue" kuin esimerkkinä ollut punainen ribbipoolokin ja tunnistatko kerältä muita vaatteita? Entä tunnistatko niitä vielä valmiista matosta?

Tässä valmis matto. Esimerkkinä olleet kuteet riittivät tähän virkattuun mattoon, joka on halkaisijaltaan noin 75 cm. Vain muutama keränloppu jäi yli. Muita räsykuteista virkattuja "Riepurulla"-mattoja löydät klikkaamalla kuvaa.

Leikkaa kuteet itse ja tee matto tai tilaa meiltä!

Sekä virkattu matto että kudottu räsymatto voidaan valmistaa myös sinun itse leikkaamistasi räsykuteista. Ajattele mikä mahdollisuus siivota komerot käyttämättömistä vaatteista, kierrättää ja saada uusi kaunis matto!

Katso matonkuteen leikkausohjeet.


Tietenkin asiakkaan kuteista valmistetun maton hinnassa huomioidaan kuteiden osuus.